11. Elm
<<<ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ        ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ            ΕΠΟΜΕΝΟ>>>   

Elm

11. Elm Φτελιά:
Χάνει το κουράγιο από υπερβολικό βάρος ευθυνών

Χαρακτηριστικά:
- Νοιώθω ανεπαρκής μπροστά στις
  απαιτήσεις της κατάστασης.
- Ξαφνικά νοιώθω ανίκανος να τα καταφέρω.
- Συχνά μου συμβαίνει να χάνω τελείως το
  κουράγιο / την αυτοπεποίθησή μου για
  πράγματα που γνωρίζω να κάνω καλά / έχω
  ξανακάνει με επιτυχία στο παρελθόν.
- Συχνά μοιάζει να ξεχνάω ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω και
  τότε πανικοβάλλομαι.
- Είμαι τελειοθηρικός και πιστεύω πως δεν θα μπορέσω να
  ανταποκριθώ στα standards που βάζω για τον εαυτό μου.
- Αισθάνομαι ότι οι ευθύνες μου με βαραίνουν υπερβολικά
   και δεν τις αντέχω.
- Δεν αντέχω την υπερβολική πίεση.
- Έχω χάσει προσωρινά την αυτοπεποίθησή μου.

Συναισθήματα ανικανότητας προσωρινά, εξάντληση από έντονη προσπάθεια για τελειότητα.
Για εκείνους που δουλεύουν με συνέπεια, ακολουθούν στη ζωή την κλ(ση τους κι ελπίζουν να επιτελέσουν κάποιο σημαντικό έργο προς όφελος της ανθρωπότητας. Έρχονται όμως καιροί που χάνουν το ηθικό τους και νοιώθουν πως η εργασία που έχουν επωμισθεί είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί υπεράνθρω­πες προσπάθειες.

11. Elm 2

Αυτό το άνθος βοηθάει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν βρει το δρόμο τους στη ζωή και τον ακολουθούν. Είναι δραστήριοι και διαισθητικοί και κατέχουν συνήθως κάποια υπεύθυνη θέση στη δημόσια ζωή, που σημαίνει πως οι άλλοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στις υποδείξεις τους και στην αντικειμενική τους εκτίμηση των καταστάσεων. 

11elm
11. Elm 1

Συνήθως εργάζονται χωρίς ιδιοτελή κίνητρά για την κοινότητα στη οποία ανήκουν κι έχουν την βαθειά εσωτερική πεποίθηση ότι ενεργούν σωστά, Μπορεί όμως κάποια στιγμή να τους φανούν οι απαιτήσεις υπερβολικά μεγάλες και να νοιώσουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους. Αυτό μπορεί να τους σπρώξει στην απόγνωση και να τους κάνει να χάσουν το θάρρος τους. Το συναίσθημα αυτό κρατά όμως μόνο για λίγο, μέχρι να επανακτήσουν την εσωτερική τους πεποίθηση και την εμπιστο­σύνη στον εαυτό τους. Σε τέτοιες περιόδους μπορεί το ELM να τους βοηθήσει. 

Η θετική έκφραση αυτού του άνθους εκδηλώνεται στην βαθειά εμπιστοσύνη ότι πάντα έρχεται βοήθεια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Κι αυτή η εμπιστοσύνη γεννά το ακλόνητο συναίσθημα της αυτοπεποίθησης.

Για τα παιδιά:
To ELM είναι το ίαμα που ενδείκνυται για εκείνους που συνήθως έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση, αλλά καταβάλλονται λόγω ασυνήθιστης πίεσης ή υπερβολικής ευθύνης. Στην παιδική ηλικία, αυτό ίσως να συμβεί όταν ένα παιδί ή ένα έφηβος προβιβάζεται σε με­γαλύτερη τάξη. Έχοντας υψηλή βαθμολογία στην προηγούμενη τά­ξη, νιώθει να παραπαίει όταν πηγαίνει σε μεγαλύτερη γιατί αισθά­νεται ανίκανος να αντεπεξέλθει στο απαιτητικότερο υλικό μελέτης και εργασίας που αναμένεται ότι θα του ζητηθεί να φέρει σε πέρας. Η περίοδος των εξετάσεων είναι πιθανό να προκαλέσει, επίσης, αυ­τή τη στιγμιαία έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ όταν υπάρχει πίεση ίσως το παιδί να πανικοβληθεί στη σκέψη ότι είναι ανίκανο να αντεπεξέλθει. Το ίαμα βοηθάει να τονωθεί η πίστη στην ικανότητα του παιδιού να αντιμετωπίσει την πίεση.

<<<ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ        ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ        ΕΠΟΜΕΝΟ>>>   

images6
info@anthoiamata.gr © www.anthoiamata.gr 2013